Gotham City Midtown

afmeting: 300 x 700 cm
meerluik bestaand uit 18 panelen
materiaal: diverse hardheden grafietpotlood op paneel, fixatief
jaar: 2015

Gotham City
Na Europese steden als onderwerp te hebben gebruikt, kwam de behoefte mijn grenzen te verleggen naar een fictieve stad, met een Gotham City of film-noir achtige sfeer: een duistere grote metropool, eenzaam, onheilspellend, vuil, vervreemdend, met wolkenkrabbers, elevated subways en donkere steegjes.
Dit werd Gotham City Downtown (2014) en Gotham City Midtown (2015).
Batman heeft verschillende makers gekend en zo hebben er diverse steden als inspiratiebron gediend voor Gotham City. De geestelijke vaders van Batman, het duo Bill Finger en Bob Kane, stelden (van 1939 tot eind jaren ’60) hun fictieve stad Gotham City samen uit en met elementen van de stad New York in het achterhoofd. De opvolgende duo’s gebruikten hoofdzakelijk Boston, Detroit, Pittsburgh, Chicago als inspiratie voor hun Gotham City.
Ik heb deze vijf belangrijkste steden gebruikt om mijn eigen stad te componeren, gebruik makend van beeldmateriaal van Amerikaanse internet archieven in combinatie met film stills, als basis voor de fysieke vormen en tekeningen van het meerluik. De foto’s en stills zijn puur op beeld en sfeer gekozen. Ik heb deze stad als een panorama bestaand uit losse delen opgebouwd. Je kunt de verschillende geledingen zien als de wijken van een stad, maar hun vormen zijn niet willekeurig: ik heb ze ontleend aan compositorisch in het oog springende stadsgezichten en stedenbouwkundige perspectieven.